Aile ve Çift Terapisi
Aile ve çiftlerin evlilik/ ilişki süresince yaşadıkları değişim ve dönüşümde karşılaştıkları sorunları ve yakın ilişkilerin çalışıldığı psikoterapinin bir alt dalıdır. Çift ve Aile terapisi bir uzmanlık alanıdır. Bu alanda uzmanlık alabilmek için ya bir çift ve aile terapisi yüksek lisansı ya da yetkin bir sertifika programını tamamlamak gerekmektedir.
İlişkiyi bir sistem gibi düşündüğümüzde mevcut sistemin zaman zaman arıza yapması, desteğe ihtiyaç duyması söz konusu olabilmektedir. Bireyin sistemindeki( geçmiş yaşam olayları, kök aile yapısı, geçmiş ilişkiler, travmalar, çocukluk) aksaklıklar ve kişinin kendi dinamiklerinin yeni sistemde( evlilik) sistemde nasıl zorlanmalara yol açtığı ve ilişkideki çıkmazlar çalışılır. Çiftler yaşadıkları bazı sorunlarla kimi zaman çift kimi zamanda bireysel olarak psikoterapi desteğine başvurmaktadırlar.
Çift ve Aile Terapisi aileyi bir bütün olarak görür. İlişkilerde var olan problemi ilişkisel ve sistemik bakış açısıyla değerlendirir. Bireysel ihtiyaçlar ve problemleri, ilişkideki ihtiyaçlar ve problemler çerçevesinde ele alır. Bu nedenden dolayı ailenin ve çiftin birlikte katılımı önemli olmakla birlikte terapistin ilişkisel bakış açısını koruduğu bireysel seanslarda yapılmaktadır.
Çift terapisine kişiyi etkileyen ancak ilişkisel boyutu olduğuna inanılan sorunlar ve her türlü ilişki sorunu için başvurabilirsiniz
Çift ve Aile Terapisinde sistemik-dinamik ve pragmatik eksperiyantal yönelimli çalışılmaktadır.
Çift ve Aile terapisinde sıklıkla çalışılan konulardır:
- Uyum Problemleri
- İletişim Problemleri
- İkinci Evlilik
- Şiddet
- Kıskançlık
- Evlilik Dışı İlişki
- Boşanma
- Güven Problemi
- Çocuk Sahibi Olma
- Ani Kayıplar,
- Maddi Sorunlar
- Hastalıklar
- Kök Aile Sorunlar ( Kayınvalide- Kayınpeder, geniş aile problemleri)